Zenei karrier

2009-10: The Family Jewels

Marina debütáló kislemeze, mely az Obsessions címet viseli, 2009. február 14-én jelent meg a Neon Gold Records kiadó által, melyet a The Crown Jewels EP követett Június 1-jén. Azon a nyáron fellépett a BBC Radio 1 Big Weekendjén, Glastonbury, Reading és Leeds fesztiváljain is. Az iTunes Live-on is fellépett, ezzel együtt kiadva a második EP-jét 2009. júliusában.

Ezen év decemberében Marina Diamandis második helyet ért el a BBC által szervezett Sound of 2010 szavazáson, melyen Ellie Goulding lett az első. A Critics’ Choice Award kategória 3 jelöltje közé került a 2010-es BRIT Awardson, Gouldinggal együtt. Mowgli’s Road c. száma 2009. november 13-án jelent meg, melyet Marina “nem kereskedelmi jellegűnek” nevezett meg, de miután megjelent a hozzá készült videóklip, nagy figyelmet kapott. Olyan bloggerek is beszámoltak róla, mint Perez Hilton vagy Kanye West. Ezután 2010. február 1-jén jelent meg a Hollywood kislemeze, mely 12. helyet ért el a UK Singles Charton.

Marina debütáló stúdió albuma, a The Family Jewels 2010. február 15-én jelent meg, mely az 5. helyet érte el a UK Albums Charton, az első héten összesen 27,618 elkelt példánnyal, végül arany lemez minősítést kapott a British Phonographic Industry által. Az Atlantic Records az Egyesült Államokbeli Chop Shop Records-dzal szerződtette le Marinát 2010 márciusában. A kiadón keresztül március 23-án megjelent a The American Jewels címet viselő kibővített EP-je, május 25-én pedig a The Family Jewels albumát is kiadták az Egyesült Államokban. Ez utóbbi 138. helyet ért el a US Billboard 200-as listán, 24,000 eladott példánnyal az első héten. A Billboard Top Heatseekers és Top Rock Albums listáin 2. és 49. helyre került.

Harmadik kislemezként az I Am Not a Robot című számát adta ki április 26-án, mely a UK Singles Charton 26. helyet ért el. A The Family Jewels negyedik kislemeze az Oh No! lett, mely júliusban jelent meg, és 38. helyet ért el az Egyesült Királyságban. Az ötödik, egyben utolsó kislemez a Shampain című száma lett, mely 141. lett a UK Singles Charton, így mindegyik kislemezét alulmúlta. A The Family Jewels végő promójaként Marina belefogott a The Family Jewels Turnéba, mely Európába, Észak-Amerikába és Ausztráliába is ellátogatott a 2010-es és 2011-es években. 2011 januárjában egy ausztrál rádiós interjúban karrierjét illető csalódottságáról beszélt, vagyis főként arról, hogy nem sikerült elcsábítania az amerikai közönséget albumával. Ezt a kiadójának tétlenségével, és az amerikai hallgatók akkori ízlésével magyarázta.

2011-13: Electra Heart

2011 nyarán Marina Diamandis és a svéd Robyn voltak Katy Perry California Dreams Turnéjának előzenekarai. Szeptember 30-án Marina kiadta Radioactive című számát az iTunes-on, mely 25. helyet ért el a UK Singles Charton. Második stúdióalbumának megjelenését vezető kislemeze, a Primadonna előzte meg, mely 2012. áprilisában jelent meg. A kislemez arról nevezetes, hogy ez volt Marina legmagasabbra jutott dala a UK Singles Charton, ahol 11. helyet ért el. Ezüst minősítést kapott a BPI által, az illetékes hatóságok által pedig platinát Ausztráliában, Dániában és Új-Zélandon.

A végső stúdió album, az Electra Heart lírailag egységes képpel rendelkezik, hiszen a női identitás és a friss szakítás témája fogja össze. Marina Electra Heartot teremtette meg a projekt főszereplőjének, aki Teen Idle, Primadonna, Homewrecker és a Housewife szerepeket testesíti meg, melyek az amerikai kultúra több sztereotipikus archetípusa. Az album 2012. április 27-én jelent meg, és első helyet ért el a UK Albums Charton 21,358 elkelt példánnyal az első héten. Így Marina első listavezető albumává vált az Egyesült Királyságban, habár abban az időben amiatt is megkülönböztetést kapott, mert a 21. század legalacsonyabb eladást elért listavezető albuma volt az országban. A British Phonographic Indtustry által arany minősítést kapott, mivel túllépte a 100,000 eladott példányszámot, valamint szintén arany lemez lett Írországban is 7,500 elkelt példánnyal.

A Power & Control lett az album második kislemeze, mely július 20-án jelent meg, a UK Singles Charton pedig 193. helyet ért el. Ebben a hónapban bejelentették, hogy a How to Be a Heartbreaker lesz a második kislemez az Államokban, az Egyesült Királyságban pedig a harmadik. Marina nyilatkozata szerint a dalt akkor írta meg, amikor az Electra Heart már a nyomdában volt az Egyesült Királyságban, így lekésett a lemez kezdeti felvételeiről, azonban az átdolgozott dallistán már szerepelt az amerikai verzión. Később 88. helyet ért el az utóbbi országban. 2012 során Marina a The Lonely Hearts Club Turnéjával járta a világot, mely a második saját turnéja volt. Emellett a Coldplay Mylo Xyloto Turnéján előzenekar lehetett. 2013. augusztus 8-án Marina kiadott egy videóklipet a korábban meg nem jelent Electra Heart számához, mely a karakter halálát mutatta be, így szimbolikusan véget vetett az Electra Heart promociós kampányának.

2013-16: Froot

Miután 1 hónapot New Yorkban töltött, Marina 2013 februárjában bejelentette, hogy elkezdett új anyagokat írni a közelgő 3. stúdió albumához. Az első kislemez, mely a Froot címet viselte, 2014. október 10-én jelent meg, Marina 29. születésnapján, bejelentve vele azt is, hogy ez lesz az album címadó dala is.

Az albumot 2015. április 3-ára ígérték, addig pedig minden hónapban egy új dalt jelenetettek be. Sajnos egy internetes szivárogtatás miatt a megjelenést előrébb kellett hozni. Az album, melyet teljes egészében Marina Diamandis és David Kosten alkotott, dicséretnek örvendett kohéhizós hangzása miatt. A Froot 8. helyet ért el a Billboard 200-as listán, így jelenleg ez Marina legmagasabb helyet elért albuma az Egyesült Államokban. Ezen kívül az Egyedült Királyságban tizedik lett, Kanadában hatodik, Írországban pedig negyedik.

2015 elején bejelentették, hogy Marina fel fog lépni a brazil Lollapaloozán, a Coachella Valley Music and Arts Fesztiválon, valamint a Boston Calling Music Fesztiválon ez év áprilisában és májusában. 2015. októberétől pedig kezdetét vette a Neon Nature Turné, mely Európát és Észak-Amerikát ölelte körül. Minden fellépés három fő részre lett osztva, minden album kapott egyet-egyet, de persze a legtöbb dal a Frootról származott. A november 4-ei fellépése a bostoni House of Blues-ban élő közvetítésben részesült a Yahoo által. 2016 áprilisában azt nyilatkozta, hogy szünetet fog kivenni a zenében a turnéja után. Azonban 2 hónappal később visszatért a fellépéshez azt állítva, hogy következetes alapon fog dolgozni a turné-pihenés ciklus helyett.

2016-napjaink: Közelgő negyedik stúdió album

2016. júniusában Marina a Fuse-nak elmondta, hogy új dalokon kezdett el dolgozni következő albumához, majd 4 hónappal később Twitteres követőivel megosztotta, hogy már a stúdióban dolgozik az új anyagán. Decemberben a Clean Bandit pedig bejelentette, hogy Disconnect című közös számuk, melyet Marinával adtak elő a 2015-ös Coachellán, végre meg fog jelenni az új albumukun.

Forrás: Wikipédia